Tilbake
Skriv ut

Vi skulle vært løver

«Vi skulle vært løver» handler om to 12 år gamle jenter, Malin og Leona. Leona er den nye jenta i klassen, og hun blir raskt venninne med Malin, men snart avsløres det på ganske brutalt vis at Leona er født med guttekropp. Det skaper sterke reaksjoner i klassen og blant noen av foreldrene. Malin får et problem – skal hun være den eneste som forsvarer sin nye venninne, og dermed stille seg utenfor fellesskapet?

I møtet med elevene vil jeg lese utdrag fra romanen og forsøke å få i stand en samtale rundt dette med kjønn. Budskapet mitt er at kjønn er et flytende begrep. De aller fleste av oss føler oss hjemme i det kjønnet vi fikk tildelt ved fødselen, men noen faller utenfor den todelingen, av ulike grunner.

Jeg forteller også elevene hvordan jeg fikk ideen til romanen da jeg mottok et brev fra min venninnes barn. «Dere tenker på meg som Tom, men det beskriver ikke meg som person. Jeg ønsker å bli kalt Alexandra. Jeg er altså jente, ikke gutt.» Det var et brev som gjorde sterkt inntrykk, og det fikk meg til å tenke på hvordan vi møter mennesker som står fram på den måten. Det kan være vanskelig og krever en omstilling av oss, men den jobben må vi rett og slett ta.

Boken er ny, og jeg har bare rukket å presentere den for noen få grupper så langt, blant annet på Appelsinia i Skien, men erfaringen hittil er at flertallet på mellomtrinnet vet ganske lite om temaet. Noen få kan ganske mye, men de fleste har aldri hørt om begrepet transkjønn tidligere. Jeg tror derfor at denne romanen kan være nyttig i å spre kunnskap og større åpenhet.

Om utøvarar og produsentar

  • Arrangert av: Møre og Romsdal fylkeskommune
  • Kunstnarar / grupper: Line Baugstø

Om kunstnar / utøvar / gruppe

Line har lang fartstid som forfatter og som utøver i DKS. Hun debuterte med romanen «Reise i gult lys» i 1986, og har siden gitt ut en lang rekke bøker for både barn og voksne. HUn har hatt flere turneer i DKS landet rundt, både med lettlestbøkene om Kaja og Stine for 1.-4. trinn, og med biografien «Camilla Collett, født Wergeland» for ungdomsskolen og videregående skole.