Tilbake
Shaun Tan
Shaun Tan
Shaun Tan
Shaun Tan
PE
Skriv ut

Fortapt og funnet. Et møte med Shaun Tans verden

Eit møte med tekst- og biletuniversene til den australske kunstnaren Shaun Tan. Etter eit innleiingsforedrag i plenum kan elevane møte Tans kunst gjennom flere "oppleving- og lyttestasjonar".

Lærarrettleiing

OPPDAG TANS VERDEN

Shaun Tans kunst
"Australske Shaun Tan er en illustratør og forfatter som beveger seg i et grenseland mellom science fiction og eksistensiell opplevelse av samtiden. Han er opptatt av samspillet mellom natur og kultur, mellom menneske og teknologi. Hovedpersonene hans er ofte en slags utkrystallisering av ham selv, en litt sær type som interesserer seg for rare ting. " (Anne Cathrine Straume, NRK P2)

Gjennom svært detaljrike bilder berøres historie og sivilisasjonskritikk, men alltid formidlet med varme. Menneskene er alltid nærværende og Shaun Tan gestalter både vår søken og vår ensomhet. Gjennom et samspill mellom tekst og bilder formidler han på briljant vis magisk fortellerkunst og dyp humanisme.

Shaun Tan er en virtous forteller, en veiviser til billedbokens nye muligheter. Hans billedverdener skaper et eget kosmos der ingenting er selvfølgelig og alt er mulig. Minner fra barndom og oppvekst er faste referansepunkter men billedfortellingene er universelle og berører alle, uansett alder.

Om formidlingen
Formidler Pål Brekke Indregard vil i sin innledning presentere Shaun Tan som person og kunstner, samt gi elevene et overblikk over hva de selv kan undersøke resten av dagen.

I utstillingen vil det være et utvalg av Shaun Tans bøker, det vil være mulighet til å se filmen The Lost Thing (vinner av Oscar!) og det vil vil være animerte lydbøker.

Utstillingen står på skolen hele dagen. Møtet med Shaun Tans kunst krever ingen forberedelse, men vi håper det vil inspirere til videre utforskning.

Formidleren har med alt nødvendig utstyr. Formidlingen gjennomføres med samtykke av kunstneren.

Om utøvarar og produsentar

  • Arrangert av: Møre og Romsdal fylkeskommune
  • Kunstnarar / grupper: Formidler er Pål Brekke Indregard
  • Produsent: Inga Blix og Widar Aspeli
  • I samarbeid med: Kulturmenyen i Oppland og Norsk Litteraturfestival. Produksjonen er støttet av Litteraturbruket/Norsk Forfattersentrum.
  • Idé/ opplegg: Oppland Fylkeskommune, Turnéorganisasjon for Hedmark

Om kunstnar / utøvar / gruppe

Shaun Tan (født 1974 i Fremantle i Australia) er en australsk forfatter og illustratør. Han har mottatt nasjonale priser for flere av bildebøkene sine, deriblant The Red Tree, The Lost Thing og den ordløse grafiske romanen The Arrival. Tans illustrasjoner er preget av en detaljert blyant- og blandingsteknikk i få farger.

Tan regisserte en animert kortfilm basert på sin egen bok The Lost Thing, sammen med Andrew Ruhemann. For denne filmen ble de belønnet med en Oscar for beste animerte kortfilm.

I 2011 ble den australske bok- og filmkunstneren hedret med Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) i Stockholm og Oscar i Los Angeles.

Utforsk mer på Shaun Tans hjemmeside.

Formidler Pål Brekke Indregard jobber som filosofisk samtaleleder og har jobbet med barn og unge store deler av sitt yrkesaktive liv. Han er en erfaren formidler, og har bakgrunn fra musikk, filosofi og historie. Pål gleder seg til å invitere elevene med inn i Shaun Tans fantastiske verden.